МОСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА
РУСКЕ оружане снаге почеле су детаљну проверу својих арсенала, од складишта муниције до војне технике. Такође ће се проверити и органи војне управе, изјавио је у уторак министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу.
Провера арсенала није била најављена јер руководство у Кремљу жели да сазна какво је реално стање база у којима се чувају оружје и војна техника. Она ће трајати до 22. јуна ове године. Ненајављене провере руска армија је почела да спроводи 2012, а годишње се у РФ изведе око три хиљаде вежби.
Да би могла муњевито да реагује, као што је то већ чинила на Криму а касније и у Сирији, руска армија мора да има увек спремне арсенале различитог оружја и муниције па је логично што се стигло и до војних складишта.
- Војска се спрема за извршавање задатака у оружаним конфликтима различитог интензитета и кризним ситуацијама. Због тога мора да се води брига о спремности за мобилизацију оружаних снага и резервног састава, као и о стању складишта у којима се чувају војна техника и оружје - казао је Сергеј Шојгу.
Овог месеца ће бити проверавана спремност дела резервног састава руске армије. Министар Шојгу је изјавио недавно да ће у току летњих месеци руска армија имати више од две хиљаде различитих вежби. Посебна пажња ће бити дата припреми тактичких група у саставу јединица у операционим правцима. Осим тога Шојгу је казао да ће бити формирано више стотина центара
за припрему младих армејаца. Јединице ће вежбати у складу са искуством добијеним за време боравка у Сирији.
На другој страни у Бриселу су се састали министри одбране НАТО земаља који припремају самит те војне организације који ће се одржати у јулу у Пољској. Уочи сусрета у Бриселу генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је најавио да ће бити ускоро распоређена четири батаљона у Литванији, Летонији, Естонији и Пољској. Замена јединица биће сваких девет месеци.
Војни аналитичари, не само у Москви него и на Западу, кажу да те јединице у евентуалном сукобу руска армија може брзо да прегази својим тенковима.
ЕРДОГАНОВ ГЕСТ ПОМИРЕЊА
ТУРСКИ председник Реџеп Ердоган у име турског народа послао је писмо председнику Русије Владимиру Путину у ком му честита Дан Русије. Ердоган је изразио жељу да "односи Русије и Турске у предстојећем времену буду на нивоу које две земље заслужују". Ово је први контакт двојице лидера у последњих неколико месеци. Пре само пар дана Ердоган је изјавио да је разочаран односима које има са лидерима САД и Русије. Добри односи Москве и Анкаре дошли су у кризу у новембру 2015. када је турски ловац срушио руски бомбардер "Су-24" над граничним простором Сирије. У мају ове године Путин је казао да Русија жели да нормализује односе са Турском али Анкара ништа за то не чини.