СТОЧАРИ у околини Димитровграда коначно су одахнули! Крдо бивола са једне италијанске фарме у бугарском месту Стањанци, које је, правећи велику штету старопланинским сточарима, данима харало у селима Забрђа, коначно је, уз асистенцију пограничне полиције, враћено свом "заборавном" власнику. Број животиња које су у потрази за храном приспеле са пашњака Европске уније, варирао је од неколико десетина до стотинак, а штета нанета нашим сточарима у Бребевници, Мазгошу, Мојинцима, Смиловцима, Височким Одоровцима и другим селима која својим атаром избијају на границу је огромна. 
За сада није познато да ли ће штета и како бити надокнађена, али се зна да ниједан од честитих старопланинских сељака и фармера није покушао да "апцигује" штету тиме што би неког бивола евентуално заклао или присвојио.
Према речима Александра Васова, власника фарме са 100 оваца и 80 коза
, први биволи су се преко границе појавили пре два месеца и од тада практично сточари су на ногама.
- Број је варирао од неколико па до чак стотинак грла. На моменте је било неколико крда по двадесетак животиња. "Нападали" су оранице на којима се правила силажа, тек узоране њиве, ливаде, пашњаке... Можете да замислите како изгледа њива кад кроз њу пројури крдо ових животиња од којих су неке тешке и преко 500 килограма. Мало смо се шалили да би због ових говеда могли да постанемо и туристичка атракција, али смо и стрепели јер нико није знао у каквом су здравственом стању те животиње - прича овај доктор ветерине и сточар који је пре петнаестак година напустио живот у српској престоници и вратио се на очевину и дедовину где се бави сточарством.
Како кажу у димитровградском Забрђу, где се велики број младих бави сточарством и где постоји неколико фарми са стотинак музних крава, стока је имала уредне ушне маркице и одмах се видело да припада поменутој италијанској фарми. Нису, међутим, много помогле ни реакције сточара, нити лична познанства, нити ургенције преко званичних институција да власник преузме говеда, па је одбегла стока буквално господарила читавим крајем. Агроном Сергеј Иванов, оснивач чувене "Натура балканика", који такође чува аутотхону стоку, каже да је највеће штете имао Мартин Крстев из Бребевнице. Штета на његовом имању је огромна.
ЗАХТЕВ ЗА НАДОКНАДУ ШТЕТЕ
Прелазак стоке с једне на другу страну границе није никаква новина, али никада се није десило да на територију Србије уђе стотинак грла одједном. Дешавало се да залута који брав. Каткад би он био враћен, а некада му се губио сваки траг. Једноставно би нестао у чељустима вукова или завршио у нечијој штали. Оштећени фармери из димитровградске општине су најавили захтев за надокнаду штете, верујући да се убудуће нешто слично неће поновити.